raskolnikov yazdı: Ben burada köken derken hemen hemen 14 milyar yıl önce var olan evrenimizin nasıl oluştuğunu kastediyorum. Zamanın nereden ve nasıl başladığını merak ediyorum. Mesele bundan ibaret.
Zamanın,ya da maddenin nasıl veya ne zaman başladığı biliniyor zaten..
raskolnikov yazdı: Yani şimdi inanan birisi hatta bir deist bile (inanan insanlar dediğinize göre) doktor olamasın öyle mi? Radikal İslamcılarda inanmayanlar kafirdir, dışlansın diyorlar. Hatta size kalsa agnostiklerde ihraç edilsin, tam olsun. Az önce söylediğim gibi aklı ve bilimi bahane ederek bir ayrımcılık yapmak otoriter bir tavırdır ve dışlayıcı-otoriter olmak insanlığa felaketten başka bir şey getirmez. Ki Dawkins'in bu söyledikleri açık bir ayrımcılık olmakla birlikte laiklikle de yakından uzaktan alakası yoktur. Amerika'da tanrıya inanan evrimsel biyologlar var ve bunlar öyle cahil, yobaz falan değiller tersine insanlığa çoğumuzdan çok daha faydalıdır.
Dawkins,dürüstçe kendi doğrusunu söylüyor sadece..Bunu tutup ayrımcılığa indirgemeye gerek yok..
Hristiyanların Irak konusunda insanlığa faydalarını gördük..!Yapmayın ama..İnsanlığa,bir bakirenin doğum yaptığına inanarak bir fayda sağlayamazsınız..Dawkins tam da bunu söylüyor zaten..Saçmasapan şeyleri gerçek sananlar bilim yapmamalı diyor..%100 haklı..
İtfaiyeci olmasınlar ya da taksici olmasınlar demiyor..Bilimden bu insanlar uzak tutulmalı diyor..
raskolnikov yazdı: Evet tamda öyle okyanustaki canlılarla uzaylıları bir tutuyorum.
Bu cümle üzerine ben pes ediyorum..Çünkü okyanus dibinde keşfedilmeyi beklenen canlılar ile uzayda var oldukları söylenen ama varlıklarına dair en ufak bir iz bulunamayan sözde canlıları bir tutmanız hiç sağlıklı değil..
Ufocusunuz sanırım
Ufo gören masum köylü müsün yoksa
raskolnikov yazdı:
Dünya uzaydan bağımsız düşünmek mümkün müdür? Dünyadaki bir canlı zaten uzaylıdır. Denetlenemeyen hipotezler hakkında söylenecek tek söz "BİLMİYORUM" dur. Denetlenmemiş bir hipotez için yargıya varılmaz. Ben evrende başka yaşam formları yoktur düşüncesini komik buluyorum ve bu kendi görüşüm. Ben bu kadar geniş bir evrende canlılar olabileceğinin gayet makul olduğunu düşünüyorum. Ama ben bunu sizin yaptığınız gibi "bilimseldir, bilim bunu der" demiyorum. Tekrar ediyorum, sınanmamış bir hipotez için yargıya varıp sonra da buna bilimseldir demek yanlıştır.
Neyi bilmiyorsunuz sn.raskolnikov?
Niye bilmiyoruma takılıp kalmışsınız?
Russell'ın çaydanlığını da bilmiyorum diyor musunuz?
Ya da USC'yi?
Bilmiyorum da bilmiyorum..Yahu,YOK demek niye zor?
Birşey varsa vardır,yoksa yoktur..Onu da bilmiyorum,bunu da bilmiyorum,şunu da bilmiyorum
Teşbih yapıyorum..Dünya,devasa bir okyanusun içindeki küçük bir taş parçası ve bizde bu taş parçasının üstünde yaşayan ilkel/vahşi canlılarız..Belki tek bir okyanus var,belki başka okyanuslar..Belki okyanus haricinde kara parçaları var..Bunlara dair şu an birşey bilmiyoruz ama ileride birşeyler öğrenebiliriz..Kendi yaşadığımız okyanusta bile ne olup bittiğini bilmiyoruz..Bunları herkes söylüyor,sadece agnostikler değil..
Siz bu gerçeği alıp,bir mitolojik karakter için kullanıyorsunuz..Yapmayın bunu..Yapamazsınız bunu..Buna hakkınız yok..Bunu hiçbir şekilde benim gibi ateistlere izahta edemezsiniz..
Tanrı bir zırvadır ve zırvalar tevil götürmez..Bilmiyoruz da,ezeli ve ebedi de..Bunlar boş laflar..
Size bir bilgi vereyim..Yaklaşık 5000 yıl önce,Mısır'da OSİRİS isimli tanrı tek ve
TANIMLANAMAZ olarak kabul görmüştür..Ne demek TANIMLANAMAZ?Tarif edilemez,bilinemez,anlatılamaz..
Siz bugün ne diyorsunuz?
TANRI BİLİNEMEZ..!
Aynı şey değil mi?!
raskolnikov yazdı: Son olarak kendimi ateist olarak adlandırmak gibi bir derdim yok. Siz herhalde herkesin sizin gibi düşünmesi gerektiğine inanıyorsunuz.
Asla böyle birşey yok..Ben ateizmden ne anladığımı anlatıyorum size,sizde bana agnostisizmi anlatıyorsunuz..Yani nolan ve raskolnikov dövüşmüyor burada,bir ateist ve bir agnostik fikir teatisi yapıyorlar..
Bu arada beni ateistforumdan kovaladılar..Hem de ateistlerden küfür yiyerek kovuldum..
Müslümanlardan ve ateistlerden çok küfür yedim ama agnostik veya deistlerden küfür yediğimi hatırlamıyorum..
Firavun yazdı:Çok belirleyici bir nokta tartışmaya açılmış.
Dünya dışı yaşam var mı yok mu?
Bakın, soru şöyle değil. "Dünya dışında yaşayan kısa boylu, üç parmaklı siyah gözlü yeşil canlılar var mı yok mu?"
Yani hiçbir tanımlama yok. Sayısız galaksi ve yıldız sistemi içinde yaşamın oluştuğu başka bir gezegen var mı?
Ateistler anlaşılan yok diyorlar. Çünkü onlara göre dünya dışında yaşam olduğuna dair bir kanıt yok.
Bana göre mantıklı cevap, bilmiyoruz olmalı. Olabilir de olmayabilir de.
Peki, dünya dışında yaşam olabilir derken uyduruyor muyum? Hayır, basitçe gözlemlere dayanıyorum.
Uzayda yaşamın olduğu bir gezegen biliyorum. Bu bilgi bana uzayda yaşam olabileceğini gösteriyor. Sonsuz sayıda gezegen içinden bunun gibi yaşam olabilecek başka bir gezegen daha olabilir mi?
Yanıt: Bilmiyorum. Yaşam dünya adlı gezegende oluştuğuna göre, başka bir gezegende de oluşabilir.
Bence bu bilimsel bir çıkarım. Peki ateist görüş ne diyor:
Komik olmayın. Yok öyle bir şey. Ortada kanıt olmadığına göre dünya dışında bir yaşam yok (kesin bilgi).
Bu tartışmalar beni ateist düşünceye daha da uzaklaştırdı.
Dünya dışında şeytanlar var mı?
Bilmiyoruz..
Dünya dışında cinler var mı?
Bilmiyoruz..
Niye bilmiyoruz?
Çünkü Dünya dışında bize benzeyen hayvanlar yaşıyor olabilir..Bu hayvanların da şeytanları veya cinleri olabilir..Hatta bu hayvanların Ferrari'leri de olabilir..Herşey olabilir..Öyle kestirip atmak delikanlılığa sığmaz..
Dünya dışında size yaşamı düşündürten şey,sizin egonuzdur..''Biz varız,Evren çok büyük,bizim gibileri de olmalı'' düşüncesi,egonun ürünüdür..
Sn.Firavun;ateistler diye birşey yoktur..Ateistleri lütfen tek tek değerlendirin..Beni asla bir başka ateistle veya ateistlerle aynı safta görmeyin..Ben bir bireyim çünkü..Ateizm zaten,birey olmaktır..(Agnostikler inançlıdır çünkü..!)
Mems yazdı:Sn. Firavun dünyada bilime ciddi katkı sağlayan ateistler var, genelleme yapmamakta fayda var şahsen ben ateist lerin düşüncelerinin yere sağlam bastığını düşünüyorüm. Ama şu tartışmalarda daha çok bizim gibi değilsen böyle olmalısın havasında tartışmalar var aynı şeyi diğer dinsizlerin ateistlere yaptığını görmedim. Onların zihninde sanırım bilmiyorum demek tüm tanrılara açık kapı bırakmak olarak algılanıyor.
Ateist olmak iyi birşey değil,söyleyeyim..Kolay da değil..Kimin ateist olup olmadığını zerre önemsemem..Öyle misyoner gibi insanları da hiç sevmem..
Firavun yazdı:Aslında şahıs bazında değil, ateist düşünceden uzaklaştığımı ifade etmek istemiştim. Eminim Nolan ve forumdaki diğer ateist arkadaşların hepsi değerli kişilerdir. Şahıs olarak kimseyle sıkıntım olmaz. Bütün bu tartışmalar beni daha fazla düşünmeye sevk ediyor, o yüzden kendilerine minnettarım. Her yazdıklarını acaba haklı olabilirler mi diyerek okuyorum. Ama her seferinde aklım bir şeye takılıyor, ben de onu yazıyorum.
Bir gün benim gibi düşünmeyen birisinin söylediklerine hak verirsem, o gün benim için kayıp değil kazanç olur. Tartışma hiç bir zaman haklı çıkmak amacıyla yapılmamalıdır. Kaybetmenin en güzeli tartışmalarda yaşanır, çünkü her iki taraf da kazanmış olur.
Aynen katılıyorum size..
Doğada ahlak yoktur..