
Kur'an okyabilecek kadar Arapça bilgisi olan bir kişi, 2 lam harfinin yanyana gelerek birincisinin (sağdakinin) hiç okunmayıp, ikinci lam harfinin (solundakinin) şeddeli - ikiletilerek okunmasının nedeninin idğamı şemsiyye olduğunu anlayabilir. Harekesiz olarak Allah adında 4 tane harf vardır, E L L H.
1) Elif harfi, E sesini veriyor.
2) Birinci Lam harfi, Okunmadan geçiliyor. (idğamı şemsiyye)
3) İkinci lam harfi, şeddeli okunuyor. (idğamı şemsiyye)
4) He harfi, cezim ile h sesinde duruluyor.
★ İdğami şemsiye nedir; Şemsi harfler 14 tanedir. Lam-ı tarif dediğimiz "EL" takısı, bu harflerden biri ile başlayan bir kelimenin başına gelirse, o takdirde el takısı okunmaz ve el takısından sonra gelen 14 kelime arasındaki herhangi bir şemsi harf, üzerine şedde konularak şeddeli - ikiletilip okunur. Üzerine şedde konularak şeddeli - ikiletilip okunan 14 şemsi harf şunlardır.

Lam harfi 14 şemsi harften bir tanesidir. Lam harfi tarifinden (artikelinden/ اَلْ - El ile tarif edilen nesneden) sonra, İdğamı Şemsiyye harflerinden biri bulunur ise İdğamı Şemsiyye olur. İdğamı Şemsiyye, yanyana gelmiş iki lam harfinden birinci Lam harfini (ل) okumayıp, ardındaki harfi şeddeli okumaktır. Ellah yazısında olan kural da budur. El okunan "lam" harfinin ardından gelen nesne (İlah), nesneyi tarif eden "harfi tarif" ile bütünleşerek (El), şedde alıp eLLah okunur olagelmiştir. Mısırlılar ve Ortaasyalılar Allah derler ama Araplar kıraatlerini bozmadan eLLah derler. Arapların eLLah demeleri yalnızca ağız alışkanlığından değildir, kural ve köken gereğidir. Allah yazısında aLLah adı "ال-el-al" arikeli ile kaynaşan (ال - له = aL-Lah) "Lah-له " teriminden türediği enbüyük olasılıktır.
Bir kişinin kimliğinin tanıtılması için çoğu toplumlarda özel adlar bile yetmez, soyadları kullanılır. Araplar da ise soyadı yerine, genellikle baba adı kullanılır. Örneğin Muhammed bin Abd Ul Lah (محمد بن عبد اللّهِ) Abd eLLah oğlu Muhammet (eLLahın kölesi oğlu Muhammet). El-İlah veya El-Lah dönemlerinde iken Ellahın özel bir adı yoktu ve bu sıkıntı, "el" artikelinin 14 idğamı şemsiyye tamgasından biri olan lam (ل) tamgası ile kaynaşıp, eLLah olabilmesi sayesinde aşıldı. Yani, eLLahın özel bir ad'a iye olması, el-İlah yerine, el-Lah'dan devşirildiğinin anlamı çıkıyor buradan.
ضَرَبَ اللّهُ مَثَلاً - Darabe al-Lahü meselen tümcesi "daraballahü meselen" biçiminde okunup geçilmesi sırasında 2 harf okunmaz;
1) Tümcenin ortasında hemzeyi vasıl olup okunmayan elif,
2) eLLah sözcüğünün "el" artikeli ile "Lah" adının kaynaşmasını gösteren en belirgin yansıması olarak, sağdan başlayıp sola doğru okuyarak ilerlerken karşılaşılıp okunmayan ilk (ل) lam harfi.
İsim-Ad sözcüğü (اِسْم), eLLah (ﺍﷲ) sözcüğü ile birleştiğinde "eLLahın adı-eLLahın ismi" anlamına gelir. Baştaki (ب) harfiyle bitiştiğinde بِسْمِ اللّهِ - bism-illah olur, yani "eLLah adına-eLLah adı ile" anlamını verir. Ad ile eLLah sözcüğünün arasında kalan elif, burada hemzei vasıldır. Geçiş halinde düşen elife, usda kalan en özgün örneği verdim ki bu yeterlidir anlayana ve allah adındaki şeddelenen lam, hemzei vasıldır diyenlere.